Bu Blogda Ara

Kaspersky Total Security for Business - Uzaktan İşletim Sistemi Kurulması

Merhaba,

Bu makalemizde Kaspersky Total Security for Business (KSC versiyon 10.5.1781) kullanılarak uzaktan Windows 7 Pro 64 bit Türkçe işletim sistemi kuracağız.

Hazırlık:
Öncelikle Administration Server üzerinde AIK (ADK) kurulumu yapılmalıdır. Kaspersky Security Center (KSC) üzerindeki "Remote installation" --> Deploy device images bölümüne girildiğinde ADK'nın kurulması gerektiğine dair uyarının üzerine tıklanarak ilgili linke bağlanıp ADK indirilmeli ve kurulmalıdır.

Ayrıca, imaj kurulumu yapacağımız bilgisayarın bulunduğu vlan ile aynı vlanda bulunan ve üzerinde Kasperksy network agent bulunan bir bilgisayarı, PXE server olarak ayarlamalıyız. PXE sunucunun üzerinden DHCP sunucu bulunmamalı, aynı vlan içerisinde tek bir PXE sunucu bulunmalıdır.

PXE sunucu kurmak için; "Deploy Device images" sekmesine girip "Additional actions" üzerine sağ tuş yaparak "Manage the list of PXE servers..." seçiyor ve açılan pencereye girilerek ilgili bilgisayarı PXE server olarak seçiyoruz:
















Not: PXE sunucu olarak belirlenen bilgisayar, gerektiği durumda silinerek onun yerine başka bir bilgisayar da PXE sunucu olarak belirlenebilmektedir.

1) İmaj için PC hazırlama
Öncelikle "örnek" imaj alınacak bir bilgisayar hazırlıyoruz ve gereken tüm programları kuruyoruz. Adobe Reader, Java, Adobe Flash, MS Office, 7zip, Chrome, Mozilla Firefox gibi gerekli olabilecek tüm programları bu bilgisayarımıza kurup hazır ediyoruz. En son olarak da Kaspersky Agent kuruyoruz (imajımızı ajan kullanarak almak istediğimiz için ajanı kuracağız. Dilersek, bilgisayar üzerinde admin yetkilerine sahip bir hesap adı kullanarak da imaj alabiliriz.) Bilgisayarın Kasperksy Security Center üzerinde "erişilebilir ve aktif" olduğunu görmemiz gerekiyor.




2)İmaj alma
Daha sonra Kaspersky Security Center uygulamasını çalıştırıp Advanced --> Remote installation --> Installation Packages sekmesi altına giriş yapıyoruz ve "Create installation Package" tıklıyoruz.







Açılan menüde en alttaki seçeneği seçiyoruz:

























Açılan pencerede, imaj dosyasını hazır kurulu bir bilgisayardan alacağımız için ilk seçeneği işaretliyoruz:



Gelen ekranda paket ismi belirtiyoruz, imaj alacağımız bilgisayarı seçiyoruz ve imaj dosyasının konulacağı paylaşım klasörünü belirtiyoruz. 

























Bu klasöre "yazma" yetkisi olan bir kullanıcıya ait kullanıcı adı ve şifreyi belirtiyoruz (bu örnekte user1)

"Create backup copy of the image" seçersek; imaj aldığımız makina sysprep nedeniyle bozulmadan kalır aksi takdirde makinede sysprep yapılacak ve dil, makina adı vb. ayarları silinmiş olacaktır.


Gelen ekranda aşağıdaki şekilde ayar yapılarak imaj alma işlemi için makinenin yeniden başlatılması sağlanır:


İmaj alma işlemi için makinada kurulu olan ajanı kullanacağımızı belirtiyoruz.

Gelen ekranda hiçbir değişiklik yapmadan "Next" tuşuna basıyoruz:


Gelen ekranda görevimize isim verip next yapıyoruz:

Yine gelen ekranda hiçbir ayara dokunmuyor ve "Finish" ile işlemi bitiriyoruz.

Artık KSC konsolu üzerindeki "Tasks" sekmesinde görevimizi açıp "Start" diyerek görevimizi başlatabiliriz:


Görevimiz, gereken dosyaları imaj aldığımız bilgisayara kopyalayacak ve cihazımız yeniden başlatıldıktan sonra imaj dosyaları konacak olan klasörin içerisinde aşağıdaki klasörler oluşacak ve boyutları büyümeye başlayacak:

Bir süre sonra görevimizin tamamlandığını göreceğiz :

"Remote installation" sekmesi altındaki "Installation packages" bölümüne grdiğimizde oluşan OS imajı listelenecektir:

3) İşletim sistemi ayarlarının (answer file) düzenlenmesi:
Kurulum işleminin otomatize edilmesi (saat, dil ayarları, lokal admin hesabı, domaine alma, script çalıştırma vs) için aşağıdaki ayarları yapacağız:

Device Name: Makinemize vereceğimizi isim (hostname)
Device user account: Admin yetkili olan bir kullanıcı adı
Windows Domain: AD domain adı
Connect device to domain: Bilgisayarın kurulum sonrası domaine de alınmasını istiyorsak seçeceğiz.
Domain Administrator account: Domaine alabilme yetkisine sahip bir hesap


Driver(sürücü) kurulacaksa, aşağıdaki ekranda bu sürücüler eklenecektir:


İşletim sisteminin kurulması sonrasında herhangi bir paket kurulumu yapılacaksa, aşağıdaki pencere üzerinden seçilecektir:


4) İmaj kurulumu
İmaj kurulumu yapılacak bilgisayar üzerinde PXE boot özelliği bulunmalıdır. F12 ile one time boot seçeneği üzerinden NIC veya network üzerinden kurulum seçilir (veya bios üzerinde boot sequence olarak en üstte network konulur).  Bilgisayar ile aynı networkte bir PXE server ayarlanmalıdır (Bkz. Hazırlık adımı)

Eğer PXE server'a bağlantıda sorun  olmaz ise imaj kurulumu yapılacak bilgisayar aşağıdaki şekilde açılacaktır:

IP: PXE server'ın ip adresi gözükecektir. 


Daha sonra aşağıdaki şekilde bir ekran oluşacak ve KSC üzerinde bu mac adresi için işletim sistemi ataması yapmamız gerekecektir:

KSC üzerinde "Deploy device images" sekmesine gelip ilgili mac adresli bilgisayara sağ tuş yapılarak kurulacak işletim sistemi seçilir.


Burada dikkat edilmesi gereken nokta, gelen ekranda "Specify custom values..." seçeneği seçili olmalıdır:


Kurulum görevi çalıştırıldığında Kurulum yapılan bilgisayar ekranında aşağıdaki şekilde imaj dosyasının kurulumuna başlandığı görünecek, daha sonra ise "Kurulum sistem ayarlarını uyguluyor" ekranı gözükecektir:




İşlemin tamamlandığını ise aşağıdaki şekilde görebilmekteyiz:




Not: Aşağıdaki kaynaktan detaylar hakkında bilgi alınabilir:https://support.kaspersky.com/learning/courses/kl_109.10/unit1_chapter5Umarım faydalı olmuştur.
Murat TAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder