Bu makalede, Windows Sunucuda silinmiş bir dosyayı belirli bir tarihteki durumuna yedekten nasıl dönülebileceği anlatılacaktır. Silinen dosyanın adı ve uzantısı ile hangi tarihli dosyanın yedekten geri dönüleceğinin bilindiği kabul edilmektedir.
1) Öncelikle Veritas Backupexec programındaki "Backup and Restore" Bölümüne girilir ve geri dönme işlemi yapılacak olan sunucuya sağ tuş yapılarak "Restore" seçilir.
3) Gelen ekranda "Files,folders or volumes" seçeneği seçilir:
4) Dosyanın belirli bir tarihteki yedeğine dönmek istediğimiz için "File and folder backups to a point-in-time" seçeneği seçilir:
(Dönmek istediğimiz dosyanın hangi tarihli yedek setinin içinde olduğunu bilseydik veya sadece bir klasördeki değişiklikleri içeren yedek setini restore etseydik o zaman "File and folder backups from a backup set" seçeneğini seçecektik. "Full" Backup set dışındaki diğer incremental setler içerisinde sadece "değişen" dosyaların olduğu unutulmamalıdır. Bu örneğimizde "point-in-time" seçiyoruz.)
5) İlgili yedek seti içerisinde dosyamızı buluyoruz ve değiştirme tarihini (modified time) kontrol ederek istemiş olduğumuz dosya olup olmadığını kontrol ediyoruz (Bu örnekte dosyamız rar.exe) :
6) Bu adımda dosyayı nereye restore edeceğimizi soruyor. Dosyayı silindiği yere yani orjinal yerine dönmek istediğimizden, "To the original location" seçeneğini seçiyoruz. Dilersek farklı bir konuma da restore edebiliriz (alttaki seçenek) :
7) Bu örneğimizde silinen bir dosyayı restore ettiğimiz için "restore the directory structure...." ayarının önemi yok. Fakat hiyerarşik yapıda (alt klasörleri olan) bir klasör dönmüş olsaydık ve bu restore işlemi sırasında klasör hiyerarşisini de muhafaza etmek isteseydik o durumda "recreate the directory...." seçeneğini seçecektik. Yine bizim örneğimizde silinen bir dosyayı restore edeceğimiz için "restore existing files" seçeneğinin önemi yok.
En alttaki seçeneklerden "restore files with their security information...." seçmeliyiz çünkü dosyayı ntfs hakları ve tüm üst bilgilerini muhafaza ederek restore etmek istiyoruz:
8) Eğer klasör döneceksek ve klasörün içindeki tüm kısayolları vs. olduğu gibi koruyacak ise "restore junction points..." seçeneğini seçmeliyiz. Bu örneğimizde sadece "dosya" restore işlemi yapacağımızdan bu seçeneğin şimdilik bir önemi yok:
9) Bu ekranda ise "restore" işleminden önce veya sonra herhangi bir command (komut) çalıştıracak isek ilgili komutu buradan belirliyoruz.Ayrıca restore (geri dönüş) işlemi tamamlandığında mail ile bilgilendirilmesini istediğimiz kişileri "Notification" bölümü altında seçiyoruz. Bu örneğimizde herhangi bir komut çalıştırmıyoruz ve bilgilendirme maili göndermiyoruz:
10) Restore görevimizi hemen çalıştıracak ise "Run now" seçiyoruz. Dilersek farklı bir tarih ve saatte de çalıştırabiliyoruz:
11) En son olarak bu restore görevinin özetini görüntülüyoruz. Herhangi bir hatalı ayar yapıp yapmadığımızı kontrol edip eğer uygunsa "Finish" butonuna tıklıyor ve görevi başlatıyoruz:
Umarım faydalı olmuştur. Teşekkür ediyorum.
Murat TAŞ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder