Bu makalede, Veritas Backup Exec 16 programı üzerinden fiziksel bir makinedeki Windows client bilgisayarın yedeğinin nasıl alınabileceği anlatılacaktır. Windows sunucunun yedeği de benzer şekilde alınabilmektedir.
1) Öncelikle program açıldıktan sonra "Backup and Restore" Bölümündeki "Add" butonuna tıklanır:
2) Gelen ekranda "Microsoft Windows computers and servers" seçeneği seçilir :
3) Gelen ekranda "Allow Backup Exec ....." kutucuğu işaretlenir ve "Next" butonuna tıklanır:
4) Backup sunucu üzerindeki "hosts" dosyasına yedeği alınacak olan bilgisayarın ip adresi bilgisi girilir ve dosya kaydedilir. (C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts)
5) Yedeği alınacak olan makinaya (bu örneğimizde test1sanal) networksel olarak erişilebiliyor muyuz kontrol edilir:
6) Güvenlik duvarı (firewall) üzerinden sunucunun yedeği alınacak olan bilgisayara doğru aşağıdaki portlardan erişip erişmediği kontrol edilir:
Erişim sorunu varsa firewall üzerinden uygun bir kural yazılarak erişilebilir olması sağlanmalıdır.
TCP port:
10.000
135 (microsoft rpc)
445 (smb)
49154
7) Yedekleme işlemi için kullanılacak olan hesap (backupuser) Active Directory üzerinde açılır ve bu hesap Active Directory üzerindeki "backup operators" grubuna üye yapılır. Bu kullanıcının, uzak bilgisayara ajan kurulumu yapabilmesi için aynı zamanda ilgili bilgisayarın lokal "administrators" grubuna da üye olmalıdır.
(Eğer domainde olmayan bir makinenin yedeği alınacak ise, bilgisayarda lokal bir hesap tanımlanarak ilgili bilgisayardaki "backup operators" lokal grubuna üye yapılır.) :
8) Yedekleme sunucuna geri dönülerek, yukarıda oluşturulan bu yedekleme hesabı, aşağıdaki şekilde seçilir:
9) Sonraki ekranda kutucuklar doldurulur:
10) Ajan programın yedek alınacak olan bilgisayara kurulması beklenir.Eğer sorunsuz kurulursa aşağıdaki şekilde "Successful" ibaresi görülebilecektir:
Ajan kurulumu yapıldıktan sonra artık bu hesabı (baskupuser), ilgili bilgisayarın lokal "administrators" grubundan çıkartabiliriz.
Bu aşama eğer başarısız olursa, yedek alınacak olan bilgisayar reboot edilip bir müddet beklenerek (5-10 dk) söz konusu hesabın (backupuser) sistem tarafından tanınması sağlanır.
11) Yedekleme sırasında kullanılacak olan hesap (credential) aşağıdaki ekrana girilerek "test all" yapılmak suretiyle test edilebilir:
Credential sorunu varsa şifresi yeniden girilebilir:
12) Bağlantı ile ilgili herhangi bir hata görünmüyorsa artık yedekleme görevlerini (backup jobs) düzenleyebiliriz. Yedek alınacak olan bilgisayara sağ tuş yapıp "edit backups" seçeneğini seçiyoruz:
Aşağıdaki sekmelerde "full" ve "incremental" yedeklerin tarihlerini ve ne kadar süreyle sistemde tutulacaklarını belirliyoruz:
"OK" deyip tüm ayarları kaydedip çıkıyoruz.
13) Test amaçlı olarak hemen bir "full" yedek görevi başlatabiliriz. Bunun için "Job monitor" sekmesindeki bilgisayarımızın "full" yedekleme görevi üzerine sağ tuş yapıp "Run now" seçiyoruz:
14) Görevin sağlıklı çalıştığını aşağıdaki ekranlardan kontrol edebiliriz:
"Byte count" sütunu bu zamana kadar bu görevle yedeği alınan toplam verinin büyüklüğünü göstermektedir.
Yine ilgili " full job" üzerinde sağ tuş yapılıp "view job activity" seçilerek çalışan görevin durumu gözlemlenebilir. Bu örnekte "current directory" şu anda yedek alınan klasörü, "current file" ilse şu anda yedeği alınan dosyayı göstermektedir:
15) Yedekleme görevi bittiğinde "Job monitor" bölümünde ilgili görevin (bu örnekte full) üzerine tekrar sağ tuş yapıp "job history" sekmesine tıklarsak ilgili görevin başarılı olup olmadığ hakkında logları görebiliriz.Detaylar için "see exceptions" seçeneğine tıklanır:
Bu görevde "client-side deduplication" aktif duruma getirilmiş fakat kullanılamamış olduğu konusunda uyarı vermektedir.İlgili ayarlara tekrar girerek "server-side deduplication" seçiyoruz böylece bu hatayı tekrar almayacağız:
Umarım faydalı olmuştur. Eğer öyleyse, bu yayının "Tepkiler" bölümünü "Faydalı" olarak işaretlerseniz sevinirim.
Murat TAŞ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder